Een Tweedehands Auto Kopen
Nadat je bij een garage of bij een particulier een auto hebt gekocht die al door iemand anders is gebruikt dan is het noodzakelijk om enkele aspecten te controleren, dit om er zeker van te zijn dat alles in orde is. Dit zijn stappen die meestal eenvoudig zijn en die de nieuwe eigenaar helpen om de auto met meer vertrouwen te gebruiken.

Het ontvangen van de auto van de vorige eigenaar is slechts het begin. Maar voordat je jouw nieuwe ijzeren vriend onderweg kunt vertrouwen zijn er wel bepaalde dingen die je moet doen.

We praten niet over eigendom, registratie en verzekering, dat zijn verplichte zaken. We hebben het over enkele technische punten, zonder welke men geen lange en probleemloze service van de gekochte auto kan verwachten.

Meteen na aankoop van de auto
De verleiding om vanaf de eerste dag in een nieuwe auto te rijden is gemakkelijk te begrijpen, maar het wordt ten zeerste aanbevolen om eerst stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat de auto een veilig en functioneel vervoermiddel wordt.

Alarmsysteem
Momenteel zijn de meeste auto’s wel voorzien van een alarmsysteem. Dit kan worden geactiveerd vanaf een sleutelhanger met een druk op de knop, wat best handig is. In verband hiermee is het ideaal om het auto alarmsysteem te vervangen door een nieuw exemplaar, aangezien de vorige eigenaar nog een duplicaat van genoemde alarmbedieningen kon behouden. Dit geeft een hoger niveau van vertrouwen dat niemand zal proberen de auto te stelen wanneer deze onbeheerd is.

Als dit niet mogelijk is dan is een andere oplossing het overschrijven van de bestaande sleutelhangers in het alarmsysteem; Dit om de sleutelhangers te verwijderen die andere mensen mogelijk hebben gebruikt en nog in bezit hebben.

Hetzelfde moet worden gedaan met de fabrieksstartonderbreker (sleutels). Na het uitvoeren van deze actie kun je al wat relaxter zijn bij het parkeren van jouw auto op een openbare parkeerplaats.

Slijtage en gebruikssporen
Een gebruikte auto heeft onvermijdelijk slijtage op verschillende onderdelen ondervonden, vooral als de kilometerstand al ver gevorderd is. Als je dit zo laat in de staat waarin het nu is dan kan dit een tikkende tijdbom worden die er uiteindelijk toe zal leiden dat jouw auto defect raakt.

Onze aanbeveling is dat onderdelen die van invloed kunnen zijn op de prestaties en levensduur van de auto direct worden vervangen. In dit verband zijn distributieriemen en poelies, ophangings- en stuurverbindingen, luchtfilters, brandstoffilter en oliefilter de onderdelen die je dient te controleren en – indien van toepassing- te vervangen. Vergeet ook niet naar de ruitenwissers te kijken om er zeker van te zijn dat ze goed werken.

Vloeistoffen
Autobezitters realiseren zich vaak niet dat ook antivries, remvloeistof en stuurbekrachtigingsvloeistof van tijd tot tijd vervangen moeten worden. Het is dus een prioriteit om de niveaus en omstandigheden waarin deze vloeistoffen worden aangetroffen, te herzien. In het ergste geval moeten ze worden vervangen. Vergeet bij units met automatische transmissie ook niet de transmissieolie en het filter te controleren.

Wat betreft het mechanische systeem, de olie wordt vervangen op basis van aanbevelingen van autofabrikanten en ervaren technici, maar claims over de levensduur van de olie zijn er niet. Vergeet niet dat wrijving tussen motoronderdelen deze kan beschadigen en dat een goede olie de levensduur van dit essentiële onderdeel van de tweedehands auto verlengt.

Overzichtelijk
Zorg ervoor dat je jouw verzekeringsdocumenten, voertuigidentificatiekaart en andere voorwerpen die voor jou nuttig zijn in het dashboardkastje legt. Als er andere compartimenten zijn, controleer dan ookdat de ze in orde zijn. Wat betreft de kofferbak, vergeet niet om daarin altijd gereedschap klaar te hebben liggen om een ​​noodbandenwissel uit te voeren. Ook wordt het ten zeerste aanbevolen om een ​​gevarendriehoek te hebben, in veel landen is dit zelfs verplicht.

De binnenkant van de motorkap is net zo belangrijk. Controleer of alles schoon is en op zijn plaats zit. Door deze sectie op orde te houden kun je lekken opsporen, om maar een voorbeeld te noemen. Het volgende heb je misschien al gedaan voor de koop, maar je moet elk hoekje controleren op vocht.

Er is nog iets dat je moet controleren. Heel vaak heeft een gebruikte auto een geschiedenis van één of twee ongevallen. En afhankelijk van waar het is gerepareerd en de gewetensvolheid van de eigenaar, wordt een auto soms alleen met het blote oog gerestaureerd. Daarom adviseren wij je om tijdens het werkplaatsbezoek de airbags, gordels en gordelspanners te laten controleren.

Concluderend, hoewel de bedrijven die zich toeleggen op de verkoop van gebruikte auto’s meestal wel goed werk leveren zijn er soms toch bepaalde aspecten aan een andere auto die je maar beter meteen kunt controleren.

Het is zeker geen tijdverspilling, maar een investering voor de veiligheid van jou en het gezin en van iedereen die wordt vervoerd.