Jongeren betalen vaak veel geld aan een autoverzekering, gelukkig is dat helemaal niet nodig en kan het veel en veel goedkoper. Om de goedkoopste verzekering te vinden is het bijvoorbeeld slim om te zoeken naar een voordelige WA-verzekering. De WA-verzekering is de meest simpele verzekering, maar verplicht om af te sluiten.

Waarom moet ik een WA-verzekering afsluiten?

De overheid wil ons burgers beschermen, wanneer wij een aanrijding veroorzaken willen zij de schade bij iemand anders neerleggen. Voor een eenling kan de schade namelijk te hoog oplopen, waardoor niemand deze schade uiteindelijk kan betalen. Een verzekering is een verzameling van mensen die zich verzekeren tegen schade, wanneer iemand van deze groep mensen schade veroorzaakt zal de verzekering dit vergoed. Een verzekering is dan ook een uitstekende manier om burgers tegen zichzelf te beschermen en het slachtoffer van schade te compenseren. Zelf heb je hier ook profijt van. Wanneer je schade oploopt, door een ander voertuig zal de WA-verzekering van die persoon jou namelijk compenseren. Natuurlijk brengt dit wel wat kosten met zich mee en voor jongeren liggen deze kosten vaak net iets hoger.

Waarom betalen jongeren meer dan ouderen?

Jongeren zijn nog vrij onervaren op de weg, waardoor ze nog niet of nauwelijks meeprofiteren van het bonusmalus systeem van verzekeraars. Door schadevrije jaren te rijden krijg je na enkele jaren namelijk korting, deze korting loopt elk jaar meer en meer op. Hoe langer je schadevrij rijdt, hoe hoger de korting. Omdat jongeren nog geen rijervaring hebben, kunnen zij dan ook niet meeprofiteren van deze korting. Naar mate je meer schadevrije jaren rijdt kan deze korting in de toekomst oplopen tot 75% of meer! Maak je schade? Dan zal deze korting voor een bepaalde periode weer omlaag gaan. Verzekeringsmaatschappijen zien jonge bestuurders namelijk vaak als een hoog risico, vanwege het gebrek aan rijervaring en de statistieken die aantonen dat jongere bestuurders vaker betrokken zijn bij ongevallen. Hierdoor zijn de verzekeringspremies voor jongeren vaak hoger dan voor oudere bestuurders. Maar er zijn manieren waarop jongeren toch een betaalbare en goede autoverzekering kunnen vinden.

Tips om op de kosten te besparen

Vergelijk verschillende verzekeringsmaatschappijen De eerste stap bij het vinden van een betaalbare autoverzekering is het vergelijken van de tarieven van verschillende verzekeringsmaatschappijen. Dit kan online of via een verzekeringsadviseur. Het is belangrijk om de dekking van de verschillende verzekeringen te vergelijken, evenals de kosten en de klantenservice van de verzekeringsmaatschappijen. Kies voor een hoger eigen risico Een hoger eigen risico kan de verzekeringspremies verlagen, maar het betekent wel dat de jonge bestuurder meer moet betalen in het geval van een ongeval. Het is belangrijk om goed na te denken over het bedrag van het eigen risico dat bij de verzekering past en om ervoor te zorgen dat dit bedrag betaalbaar is in het geval van een ongeval. Kies een kleinere auto Hoe groter en duurder de auto, hoe hoger de verzekeringspremies zullen zijn. Een kleinere en goedkopere auto kan daarom een goede optie zijn voor jonge bestuurders. Het is belangrijk om de dekking van de verzekering niet te verlagen om kosten te besparen, maar in plaats daarvan te kijken naar een auto die minder risico met zich meebrengt. Vermeld alle bestuurders op de polis Als er meerdere bestuurders zijn die de auto zullen gebruiken, is het belangrijk om alle bestuurders op de polis te vermelden. Het verzwijgen van een bestuurder kan namelijk leiden tot een nietige verzekering en kan bovendien tot een boete leiden. Kies voor een rijgedragverzekering Een rijgedragverzekering kan een goede optie zijn voor jonge bestuurders die veilig rijden en hun rijgedrag willen verbeteren. Bij een rijgedragverzekering wordt de verzekeringspremie bepaald op basis van het rijgedrag van de bestuurder. Als de bestuurder veilig rijdt, kan dit leiden tot lagere verzekeringspremies. Vraag naar korting Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen aan voor jonge bestuurders, zoals een studentenkorting of een korting voor het volgen van een rijopleiding. Het is daarom belangrijk om bij de verzekeringsmaatschappijen na te vragen welke kortingen er beschikbaar zijn.