Een goedkope smartphone
We leven in een tijd waarin iedereen een smartphone nodig heeft. Als iemand iets anders denkt dan realiseert hij zich gewoon niet hoeveel een smartphone zijn leven gemakkelijker zou maken. Tegenwoordig zijn dit soort apparaten niet alleen verantwoordelijk voor communicatie, maar ook voor surfen op internet, films kijken, sociale media checken, foto’s maken of spelletjes spelen. De mogelijkheden zijn legio en hun spectrum breidt zich jaar na jaar uit.

Daarom komt er eens in de twee jaar een moment dat je een nieuwe telefoon uitkiest. De mobiele telefoniesector is verdeeld in twee basisgroepen: De meest geavanceerde top smartphones, die altijd 600 tot zelfs 1500 euro kosten, en goedkope smartphones, waarvan de prijs ongeveer een paar honderd euro is, en het verschil in mogelijkheden is niet eens zo heel groot. Een groot deel van de gebruikers besluit steeds vaker een goedkopere smartphone te kopen, die vaak technisch helemaal perfect zijn.

Waarom is het de moeite waard om voor een goedkope smartphone te kiezen?
Het moet meteen aan het begin duidelijk worden vermeld. Een goedkope telefoon zal zeker niet de modernste en dus ook de duurste oplossingen hebben. Deze gaan pas na zeker een paar jaar naar de lagere schappen. Daarom, als iemand een typische gadget-nerd is en graag alles van het nieuwste wil hebben, moet hij de prijs voor populaire top telefoons accepteren, die dus vele malen hoger zijn.

Alle anderen kunnen we met vertrouwen zeer goed “gemiddeld” gebruiken, die zijn gemaakt van iets zwakkere componenten, die momenteel voldoende zijn om comfortabel bijna alle voordelen te gebruiken die het tijdperk van smartphones heeft gebracht. Attracties als inductieladen zullen ze nu nog niet aanbieden, maar over een paar jaar zal deze techniek zeker een standaard op de gemiddelde telefoons zijn.

De beste budget-smartphones voor een prijs van ongeveer € 500 euro
De afgelopen jaren zijn de heerschappij geweest van Chinese, Japanse en Koreaanse apparaten, die bewijzen dat het in staat is om producten van hoge kwaliteit te leveren die qua prijs ook de populaire merken verslaan. Sluit je daarom niet af voor de lokale merken, want die leveren vaak de beste doorsnee producten. Onder de leidende bedrijven bij het maken van dergelijke apparaten kunnen de volgende worden onderscheiden:

•Xiaomi;

•Samsung;

• Oppo

Natuurlijk kun je ook kijken naar de top telefoons van een paar jaar geleden, maar zo’n aankoop is niet aan te raden, omdat je in het begin een toestel krijgt dat kan afwijken van het “gemiddelde” qua gebruikte technologieën.

Xiaomi Redmi Note 11 Pro – vanaf € 300 – € 369
Een van de goedkope smartphones die op de dag van zijn première met veel toptelefoons zou kunnen concurreren. Het toestel is uitgerust met een hoogwaardig AMOLED-display met een diagonaal van 6,7 inch en een resolutie van 2400 × 1080 en een camera met een resolutie van 108 Mpx met de mogelijkheid om op te nemen in 1080p. Het geheel wordt ondersteund door een razendsnelle MediaTek Helio G96-processor. De batterij van 5000 mAh zorgt voor langdurig gebruik. Bij standaard gebruik kan het echter ongeveer 2 dagen duren, dus het is uitgesloten dat er problemen zullen zijn met een lege batterij.

De telefoon wordt geleverd in verschillende configuraties van RAM en intern geheugen. Van 6 GB/64 GB tot 8 GB/256 GB. De prijsverschillen kunnen hierdoor erg groot zijn. Als iemand echter de cloud gebruikt om foto’s op te slaan dan is het niet de moeite waard om te veel te betalen en kun je je beter concentreren op de goedkopere versie.

Realme 9 Pro – vanaf € 349 – € 389
De grootste concurrent van telefoons uit de Redmi Note-serie. De telefoon heeft een 6,6-inch LCD-scherm en een 64 Mpx-camera met de mogelijkheid om op te nemen in 1080p. Het apparaat wordt aangedreven door een 6-coreprocessor, geklokt op 2,2 GHz en wordt voornamelijk in één configuratie geleverd: 8 GB RAM en 128 GB intern geheugen, wat de prijs enigszins verhoogt in vergelijking met het hierboven beschreven model.

De telefoon is uitgerust met een ruime 5000 mAh batterij, die bij normaal gebruik zo’n 2 dagen mee moet gaan. Het apparaat heeft ook een NFC-module, waardoor je met jouw telefoon in terminals kunt betalen.

Samsung Galaxy A33 – vanaf € 329 -€389
Dit is een smartphone voor iedereen die zich nog steeds niet kan overtuigen van het aanbod van de andere, de vaak zeer grote Chinese reuzen. De goedkope smartphone van Samsung is een garantie voor kwaliteit, hoewel het op sommige punten wel inferieur is aan de concurrentie.

De telefoon is uitgerust met een 6,4-inch scherm met een Super AMOLED-matrix met een resolutie van 2400 × 1080. De camera heeft 48 Mpx en 13 Mpx aan de voorkant. Video’s die met dit apparaat zijn opgenomen, kunnen 4K zijn. Het geheel wordt ondersteund door een krachtige eigen octa-core Samsung Exynos 1280-processor geklokt op 2,4 GHz. Verder is het toestel voorzien van alle standaard communicatiemodules (ook NFC). De 5000 mAh batterij gaat ongeveer 2 dagen mee. De telefoon wordt geleverd in een versie met 6 GB RAM en 128 GB intern geheugen.

Oppo Reno 7 – vanaf € 289 tot € 329
Een zeer populair model, dat qua prijs helaas al de bovengrens van het middensegment inneemt. Dit probleem hangt voornamelijk af van de geheugenconfiguratie. Het toestel is verkrijgbaar in de 8GB/128GB uitvoering, wat bij een aantal van bovenstaande modellen de prijs ook soms flink opdrijft.

In termen van andere parameters onderscheidt Oppo Reno 7 zich niet zo veel van de concurrentie. Het scherm is een AMOLED-matrix met een diagonaal van 6,4 inch en een resolutie van 2400 × 1080. De telefoon is uitgerust met 64 Mpx (achter) en 32 Mpx (voor) camera’s.