Waarom een traplift?
Voor de meeste mensen is trappen op en af ​​gaan een eenvoudige handeling. Er zijn ook mensen voor wie trappen lopen een echte hindernisbaan vormt die veel fysieke inspanning vereist. Om een ​​oplossing te bieden voor dit probleem staat de traplift tot onze beschikking. Het is een echte oplossing voor comfort, welzijn en veiligheid in het dagelijks leven van mensen met beperkte mobiliteit of die het gewicht van hun lichaam niet meer kunnen dragen.

Wat is een traplift?
Het is een apparaat waarmee je zonder enige fysieke inspanning de trap op en af ​​kunt gaan. Dankzij dit apparaat ga je zittend op een stoeltje op en neer van de ene verdieping naar de andere. Veel leveranciers bieden deze toestellen inmiddels aan.

Deze oplossing is met name bedoeld voor personen met beperkte mobiliteit. Het is geschikt voor zowel gehandicapten als voor senioren. Het is ook een uitstekend alternatief voor mensen met overgewicht waarvan het lichaam hen niet meer ondersteunt. Bovendien past de lift zich aan iedereen aan voor wie het vaak gevaarlijk kan zijn om de trap op en af ​​te gaan.

Om de traplift te gebruiken hoef je alleen maar op de stoel te gaan zitten, de veiligheidsgordels om te doen en op een knop te drukken om naar boven te gaan of naar beneden te gaan. Het toestel stopt vanzelf als je op de bestemming aankomt.

Laten we nu eens kijken naar de goede redenen om voor een traplift te kiezen en tot welke voordelen dat kan leiden.

Autonomie van de gebruiker
Na een ongeval, door een handicap of door ouderdom, wordt de mobiliteit van sommige mensen erg beperkt. Om met een goed gevoel over zichzelf te blijven leven, hebben ze vaak autonomie nodig en willen ze niet altijd op de hulp van een andere persoon te vertrouwen.

De traplift maakt mensen met een handicap onafhankelijker en beschermt ze tegelijkertijd tegen het risico van vallen. Zelfs in gezelschap van een derde kan het veelvuldig op- en aflopen van een trap zeker gevaarlijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit.

Traplift voor senioren
Deze oplossing is ook gunstig voor het welzijn van senioren. Nadat men eerst wel alle kracht had die nodig is voor elke fysieke inspanning, vinden we het naarmate we ouder worden vaak moeilijk te accepteren dat we altijd afhankelijk moeten zijn van iemand anders om ons naar de verdiepingen van ons eigen huis te gaan. Het risico om te vallen is echter zeer groot, omdat reflexen en evenwicht afnemen met de leeftijd.

Bovendien bevordert deze oplossing niet alleen het comfort van mensen met beperkte mobiliteit. Als uw trap smal of te steil is en u merkt dat u het risico loopt er te vaak op te stappen, dan kan iedereen deze gebruiken. Het is een apparaat dat is ontworpen door professionals om tegelijkertijd comfort, welzijn en veiligheid te garanderen.

Gebruik binnen of buiten van een beveiligd apparaat
De traplift heeft ook het voordeel dat hij zowel binnenshuis als buitenshuis geplaatst kan worden. Buiten geïnstalleerd leidt dit apparaat dan naar het terras of naar de tuin als er hoogte verschil is, zodat de gebruiker moeiteloos deze verschillende plaatsen kan bereiken als hij dat niet zelfstandig kan. De traplift bedoeld voor gebruik buitenshuis is gemaakt van materialen die bestand zijn tegen temperatuursveranderingen.

Of het nu voor gebruik binnen of buiten het huis is, dit apparaat past zich aan verschillende vormen van trappen aan. Dit kan recht of roterend zijn, het moet namelijk altijd een comfortabele beweging mogelijk maken voor het welzijn en de veiligheid van elke gebruiker.

Ook houdt een traplift iedereen veilig door gevaarlijke valpartijen te voorkomen. Veel mensen voelen zich moe door alleen al de trap op te gaan. Deze vermoeidheid kan op een gegeven moment soms ook tot een gevaarlijke val leiden.

Verder is het gebruik van dit apparaat op zich ook veilig, omdat traplift specialisten verantwoordelijk zijn voor de installatie ervan. Dit laatste gebeurt ook volgens de normen van terzake gespecialiseerde bedrijven.

Mogelijkheden om te profiteren van financiële steun
Een traplift brengt aanzienlijke kosten met zich mee bij de aanschaf ervan. De prijs van een traplift kan per model verschillen, maar ligt ergens tussen de € 2.500 en € 12.000, inclusief installatie. In alle gevallen moet kwaliteit voorop staan ​​en moet de veiligheid van deze installatie worden gewaarborgd door dit te laten doen door specialisten.

Als deze installatie om gezondheidsredenen voor jouw essentieel is dan kan er onder bepaalde voorwaarden financiële steun worden verleend om jou te verlossen van de kosten die verband houden met deze investering. Dit zou via de WMO kunnen, via PGB, maar wellicht ook via een zorgverzekeraar. Vraag naar de voorwaarden bij jouw gemeente of zorgverzekeraar.

Deze financiële steun is bedoeld om uitgaven te dekken die verband houden met de aanpassing van woningen voor mensen ouder dan 60 jaar. Ze zijn hun autonomie kwijt, maar willen toch thuis blijven. De subsidie ​​financiert de installatie van een traplift.

Vooral mensen die door hun handicap ernstig moeite hebben om hun dagelijkse taken zelfstandig uit te voeren kunnen er baat bij hebben om een traplift aan te vragen.

Ook zijn er tegemoetkomingen voor gehandicapten die in hun eigen huis wonen. Het dekt hun uitgaven in verband met de ontwikkeling van hun leefgebied, zodat ze zelfstandig kunnen leven. Met deze financiële steun wordt ook de installatie van een traplift gefinancierd.

Vraag naar alle voorwaarden voor het aanvragen van een traplift in jouw huis bij de zorgverzekeraar, bij de gemeente of kijk op het internet voor meer mogelijkheden om de financiering van een traplift (deels) vergoed te krijgen.